Det slidte tandsæt

Hvorfor opstår der slid af tandsættet?

Der kan være flere årsager til, at vores tænder bliver slidt. Man skelner mellem normalt alderssvarende slid og slid, der opstår hurtigere og tidligere end det alderssvarende slid. Det alderssvarende slid er forårsaget af normal funktion gennem livet og kræver kun sjældent behandling, hvorimod sidstnævnte ofte kræver behandling.

  • Slid af tænder på grund af tænderskæren eller tandpres kaldes attrition. Graden af slid afhænger af, hvor meget man skærer tænder.
  • Slid af tænder, som skyldes kemisk påvirkning (syreskader) kaldes erosion. De hyppigste årsager til erosion er hyppigt indtag af syreholdige drikke eller påvirkning som følge af mavesyre. Over tid opløses tandens beskyttende emalje og blotlægger den indre del af tanden (dentinen).
    Slid, som skyldes mekanisk påvirkning (f.eks for hård tandbørstning eller overdrevent brug af tandstikker), kaldes abrasion.
  • Nogle gange kan slid også skyldes, at funktionen ikke er hensigtsmæssig. Et eksempel på det kan være, at tænderne står på en sådan måde, at man slider mere på tænderne end normalt som følge af en forkert tandstilling.

Tænder består af et ydre beskyttende lag – emalje. Emalje er det hårdeste væv i kroppen. Slid igennem emalje tager typisk noget tid. Når der først er slidt igennem emaljen, og det underliggende blødere tandvæv bliver synligt, vil slid ske med en væsentlig større hastighed.

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Hvorfor er tandslid et problem?

Tandslid ødelægger tænderne. I starten vil tandslid sjældent være forbundet med store gener da slid igennem emaljen sker langsomt. Derefter vil slid ske hurtigere. Typisk vil man først lægge mærke til problemet, når der er tænder, der begynder at knække, og/eller isninger opstår.

Senere kan generne udvikle sig og medføre forkortede tænder, evt. symptomer fra muskler eller kæbeled samt ændret tandstilling – ultimativt med tab af tænder til følge.

Hvordan behandler man det slidte tandsæt?

Behandling af slid afhænger af graden og årsagen. Simplere behandling kan være små plastfyldninger i kombination med en bidskinne, som man sover med om natten. Stoppe et evt. stort indtag af sure drikke og madvarer, få behandlet et eventuelt problem med mavesyre eller instruktion i korrekt brug af tandbørstning/tandstikker, hvis disse bruges for hårdt eller for meget.

Hvis sliddet er udtalt, og der er slidt meget af tænderne, kan en genopbygning af tandsættet blive nødvendigt. Dette er en større behandling og kræver en individuel behandlingsplan. Man ønsker at bevare så meget tand som muligt, og derfor er behandling med plast eller en kombination med kroner og plast ofte en god løsning.

Behandlingsforløb

Typisk vil du blive set til en konsultation for vurdering af, hvor udtalt sliddet er, og hvad der er af muligheder for behandling. Hvis sliddet er begrænset, kan man evt. allerede ved første konsultation lave et overslag på en mulig behandling for at stoppe slid og undgå forværring.

Hvis sliddet er udtalt, kan man kort tale om muligheder for behandling, men dette vil kræve en individuel behandlingsplan, der først kan udfærdiges, når man har lavet en grundig analyse/undersøgelse af tandsættet. Man vil derfor få et overslag på, hvad prisen er for sådan en behandlingsplan.

Først når man har lavet en grundig undersøgelse/analyse, kan der udarbejdes en behandlingsplan og gives et overslag. Ønsker man at påbegynde behandling, vil man modtage et informeret samtykke hvor behandlingen gennemgås, og hvor de forskellige detaljer omkring behandlingen samt pris er beskrevet.

Se hvad vore patienter synes om os

Find vej

Åbningstider