Få behandlet infraktioner

Revner i tænderne

Har du revner i tænderne? Få et eftersyn her

Infraktioner i tænder kan være meget smertefulde, da det nogle gange går helt ind til nerven. Hvis du har smerter er det derfor en god ide at komme forbi tandlægen, så det kan blive tjekket og du kan blive smertefri. Husk desuden at vi kun behandler smerterfrit, hvilket du kan læse mere om på siden her om netop dette emne.

Det er vigtigt at man kontakter en tandlæge hurtigt, hvis man har mistanke om infraktioner, da det kan blive værre med tiden.

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Infraktioner (usynlige revner i tanden)

Denne type af frakturer (knækkede tænder) involverer hele tanden, fra tyggefladen og nogle gange hele vejen ind til nerven. Selv om tanden jo i virkeligheden er knækket, er fragmenterne ikke skilt ad.

Disse infraktioner er sammenlignelige med de revner der kommer i forruden af en bil ved stenslag; stykkerne bliver på deres plads, men revnen spredes ganske langsomt. Denne type af revner (infraktioner) kan nogle gange reparereres med en plastfyldning, men ofte har tanden brug for en krone, for at forhindre at revnen udbredes. Hvis tandens nerve er beskadiget, kan det blive nødvendigt med en rodbehandling.

Denne type af “usynlige” revner opdages ofte ved at patienten klager over smerter ved tygning på hårde fødeemner, og at tanden ellers i øvrigt ikke fejler noget. Nogle gange kan tandlægen også se revnerne direkte.

På billedet ses et eksempel på en “usynlig” fraktur (infraktion).

Sølvfyldninger og revner

Der ses hyppigt revnedannelse ved gamle sølvfyldninger. Dette er et tegn på ”træthedsbrud” i emaljen, som følge af at sølvamalgam udvider sig og trækker sig sammen i takt med temperaturændringer med den kolde/varme føde, der indtages.  Disse revner starter ofte som værende små, men med tiden vil tanden ubehandlet svækkes yderligere, og revnen vil kunne blive dyb med øget risiko for at tanden knækker.

Behandlingen for disse revner er at skifte den gamle fyldning til en plastfyldning, hvis revnen er lille. Hvis den gamle sølvfyldning og revnen er stor bør tanden forsynes med en krone. I nogle tilfælde kan revnen være så dyb, at den går helt ind til nerven, og i disse tilfælde skal tanden rodbehandles før den forsynes med en krone. Ofte er disse revner eller infraktioner uden symptomer, og opdages ofte af tandlægen. Andre gange opdages det for sent, når tanden allerede er knækket.

Et implantat vil man stort set kunne isætte alle steder i tandrækken, såfremt der er nok knogle til at kunne sætte det op i. Mangler der knogle, vil man i mange tilfælde kunne lave en knogleopbygning, hvorefter man senere vil kunne indsætte et implantat.

Ligeledes vælger tandlægen oftere en implantatløsning, hvis nabotænderne til den mistede tand er intakte. Dette skyldes, at man ved denne behandlingsform ikke involverer nabotænderne, hvilket er tilfældet i en bro-løsning.

Derimod er der hyppigere tendens til at vælge at behandle et tandtab med en bro, såfremt nabotænderne er destruerede og/eller forsynede med store fyldninger. Dette gør man, da nabotænderne her vil nyde gavn af at få en omsluttende kronerestaurering i form af en bro.
Ligeledes vil en broløsning også favoriseres, hvis der ikke er tilstrækkelig med kæbeknogle til at kunne indsætte et implantat, og en eventuel knogleopbygning vil være umulig eller meget vanskelig at udføre.

Se hvad vore patienter synes om os

Find vej

Åbningstider