Få behandlet infraktioner

Revner i tænderne

Har du revner i tænderne? Få et eftersyn her

Infraktioner i tænder kan være meget smertefulde, da det nogle gange går helt ind til nerven. Hvis du har jagende smerter fra en tand, når du tygger, er det derfor en god ide at komme forbi os, så det kan blive tjekket og du kan blive smertefri. Husk desuden at vi altid behandler smerterfrit, under grundig bedøvelse

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Infraktioner (usynlige revner i tanden)

Denne type af frakturer (knækkede tænder) involverer hele tanden, fra tyggefladen og nogle gange hele vejen ind til nerven. Selv om tanden jo i virkeligheden er knækket, er fragmenterne ikke skilt ad.

Disse infraktioner er sammenlignelige med de revner der kommer i forruden af en bil ved stenslag; stykkerne bliver på deres plads, men revnen spredes ganske langsomt. Denne type af revner (infraktioner) kan nogle gange reparereres med en plastfyldning, men ofte har tanden brug for en krone, for at forhindre at revnen udbredes. Hvis tandens nerve er beskadiget, kan det blive nødvendigt med en rodbehandling.

Denne type af “usynlige” revner opdages ofte ved at patienten klager over smerter ved tygning på hårde fødeemner, og at tanden ellers i øvrigt ikke fejler noget. Nogle gange kan tandlægen også se revnerne direkte.

På billedet ses et eksempel på en “usynlig” fraktur (infraktion).

Sølvfyldninger og revner

Der ses hyppigt revnedannelse ved gamle sølvfyldninger. Disse kaldes infractioner, og kan være overfladiske i emaljen, eller gå længer ind i laget inden under, kaldet dentinen. Dette er et tegn på ”træthedsbrud”, som følge af at sølvamalgam udvider sig og trækker sig sammen i takt med belastning af tanden, samt temperaturændringer med den kolde/varme føde, der indtages.  Disse revner starter ofte som værende små, men med tiden vil en ubehandlet tand svækkes yderligere, og revnen blive dyb og bredere, med øget risiko for at tanden knækker.

Behandlingen for disse revner er at skifte den gamle fyldning til en plastfyldning, hvis revnen er lille. Hvis den gamle sølvfyldning og revnen er stor,bør tanden forsynes med en krone. I nogle tilfælde kan revnen være så dyb, at den går helt ind til nerven, og i disse tilfælde skal tanden rodbehandles før den forsynes med en krone. Ofte er disse revner eller infraktioner uden symptomer, og opdages ofte af tandlægen. Andre gange opdages det for sent, når tanden allerede er knækket.

Se hvad vore patienter synes om os

Åbningstider

mandag8:00 — 17:00
tirsdag8:00 — 17:00
onsdag8:00 — 16:00
torsdag8:00 — 17:00
fredag8:00 — 14:30
lørdagLukket
søndagLukket

Find vej

Åbningstider