Rodbehandling

Få lavet en smertefri rodbehandling

Rodbehandling

Der er forskellige årsager til, at en rodbehandling kan blive nødvendig. Du kan finde mere information om, hvilke årsager der typisk kræver en rodbehandling, de mest almindelige symptomer, samt en beskrivelse af, hvordan behandlingen udføres. Vores mål er at sikre, at alle vores behandlinger udføres så smertefrit som muligt, og vi tilpasser os altid dit tempo og dine præferencer.

Prisen på en rodbehandling kan variere, afhængigt af antallet af kanaler, der behandles. Der er behov for konsultation med tandlægen, for at få et prisoverslag rodbehandling,  samt oplysninger om, hvad en krone på tanden efter rodbehandling kan indebære.

Hvis du oplever symptomer, der indikerer behov for rodbehandling, eller hvis du ønsker mere information om behandlingsforløbet, priser og eventuelle komplikationer, er du velkommen til at udforske vores hjemmeside eller kontakte os direkte. Vi er her for at guide dig gennem processen og besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have om rodbehandling.

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Årsager til rodbehandling

Der kan være flere forskellige årsager til, at det kan være nødvendigt at få foretaget en rodbehandling (endodontisk behandling) af en tand. Her er nævnt de hyppigste årsager:

Dybt cariesangreb

Når man har et dybt hul eller dybt cariesangreb i tanden, kan der med tiden opstå en infektion i tandens nerve. Dette skyldes, at de bakterier, der har forårsaget hullet eller cariesangrebet, til sidst trænger ind i tandens nerve. Dermed opstår der infektion i nerven og det er ikke længere tilstrækkeligt at fjerne det carierede væv og lave en fyldning. Tandnerven dør og nedbrydes gradvist.Der er derfor behov for en rodbehandling, hvis tanden skal bevares.

Når tandnerven er død, sker der en langsom nedbrydning af nervevævet. Affaldsprodukter og biprodukter fra bakterier kan nu medføre infektion eller betændelse i den omkringliggende knogle. Der opstår en rodspidsbetændelse også kaldet apikal parodontit.

Hvis tanden ikke for foretaget en rodbehandling, øges risikoen for dannelse af en tandbyld. Dette skyldes, at betændelsen vil udvikle sig og forsøge at finde afløb for det øgede tryk inde i tanden. Over tid vil betændelsen trænge gennem knoglen og nå ud til det bløde væv, såsom slimhinderne. Her kan den medføre hævelse i kinden, smerte og varme. 

Uheld, slag og traume

Ved uheld, slag eller lignende kan tanden udsættes for et stød, der river blodforsyningen til tandens nerve over, hvilket resulterer i en langsom død af nerven. Dette forløb kan være smertefrit. Efter et stykke tid kan tanden ændre farve og antage en mere grå- eller blålig nuance. Dette sker, når farveholdige biprodukter fra blodet (hæmoglobin) trænger ud i små kanaler i tanden, kaldet dentinkanaler. Når tanden er død eller nekrotiseret, er den nødvendige behandling en rodbehandling. Det skal dog bemærkes, at rodbehandlingen ikke nødvendigvis fjerner misfarvningen, og derfor kan blegning af tanden være påkrævet. Dette kaldes en intern blegning.

Knækket tand
Hvis tanden knækker på en uheldig måde, så nerven udsættes på grund af forskellige årsager som uheld eller slag, og der sker en infektion af nerven med bakterier, vil der opstå betændelse i nerven. I denne situation kræves ofte også en rodbehandling.

Smertebilledet før rodbehandling

En betændelse eller infektion i tandens nerve er ofte ledsaget af smerter, som ofte kan være voldsomme og til tider næsten ulidelige. Dette skyldes, at infektion altid er ledsaget af hævelse, men da tandens vægge, som omgiver nerven, ikke er eftergivelige, vil det øgede tryk på tandnerven give ophav til smerter. Smerterne er i det tidlige forløb ofte jagende med følsomhed for kold, varmt og sødt. Det er i dette stadie muligt at præcisere, hvor smerten stammer fra. Det kan være vanskeligt at opretholde en normal søvnrytme og hverdag og være vanskeligt at dække smerterne med smertestillende.

I det senere forløb med rodspidsbetændelse, hvor tandnerven er død, ændrer smertebilledet sig og kan være skiftende med en mere diffus murrende, dunkende smerte til helt smertefri perioder. Smerterne kan dog tage voldsomt til og føles som udstrålende smerter til øre og kæbe. Tanden kan nogle gange føles for høj. Hvis der bankes på tanden, vil den ofte være meget øm.

Hvad er en rodbehandling

En rodbehandling er en procedurer, hvor alt inficeret og betændt nervevæv fjernes fra tandens krone og rodkanaler. Efter at både kronen og rodkanalerne er blevet desinficerede og udrenset, fyldes rodkanalerne med et særligt rodfyldningsmateriale, der forhindrer bakterier i at geninficere kanalerne.

Efter en vellykket afsluttet rodbehandling er infektionen fjernet, og der kan ske en hel eller delvist opheling af knoglen. Der udføres en røntgenkontrol af knoglens heling efter et år.

Tanden er mere skrøbelig efter rodbehandling

En rodbehandlet tand er en død tand, og en død tand er en sprød tand, populært sagt. Den er væsentligt mere skrøbelig sammenlignet med en sund tand. Dette skyldes flere faktorer. For det første bliver en rodbehandlet tand betydeligt mere porøs, da rodbehandlingen fjerner tandens blodforsyning, hvilket resulterer i, at tanden tørrer mere ud. Derfor er der en øget risiko for at den knækker, i forhold til raske tænder. Under rodbehandlingen fjernes en betydelig del af tanden, både det syge og carierede tandvæv samt en del af den sunde tandsubstans, for at nå ned til det angrebne nervevæv.

Dette betyder, at der er markant mindre tandsubstans tilbage efter en rodbehandling, hvilket gør tanden mere sårbar over for de kraftige tyggebelastninger, især ved de bærende kindtænder. Dette er grunden til, at rodbehandlede kindtænder ofte anbefales at blive forsynet med en krone, da dette giver tilstrækkelig styrke til at modstå de påvirkninger, kindtænderne udsættes for.

Hvis der er utilstrækkelig resttandsubstans tilbage efter rodbehandlingen til at støtte den plastfyldning (plastiske opbygning), som kronen skal placeres på, kan det være nødvendigt at bore en fiberstift ned i en eller flere af rodkanalerne. Formålet med denne stift er at sikre tilstrækkelig forankring til plastfyldningen, der skal understøtte kronen.

Hvordan foregår en rodbehandling

Der tages et røntgenbillede af tanden for at kunne stille en diagnose på tanden. Når det er bestemt, at tanden skal rodbehandles, kan behandlingen påbegynde

Her følger en gennemgang af rodbehandlingsprocessen trin for trin:

1. **Bedøvelse:** Som det første lægges en god bedøvelse for at sikre en fuldstændig smertefri rodbehandling. 

2. **Fjernelse af cariesangreb:** Når bedøvelsen har virket, rengøres tanden for dødt tandvæv. Herefter åbnes der op til tandens nerve. 

3. **Anvendelse af kofferdam:** Tanden isoleres fra resten af mundhulen, med en “”gummi-dug”, der, anbringes omkring tanden. Dette isolerer tanden fra resten af mundhulen, hvilket minimerer risikoen for forurening med bakterier og forbedrer prognosen markant, for en vellykket rodbehandling markant.

4. **Røntgenbillede og fastlæggelse af rodkanalernes længde:**  Rodkanalernes længde fastlægges ved hjælp af tynde metalfile. Der tages røntgenbilleder med dem i. 

5. **Rodbehandling:** Selve rodbehandlingen udføres med roterende file. De anvendes til at øge rodkanalernes diameter og fjerne sygt væv. Herefter skylles med klorholdig desinfektionsvæske.

6. **Afsluttende skylning og tørlægning:** Skylning med syreholdig væske og efterfølgende skylning med klorholdig væske og klorhexidin udføres. Rodkanalerne tørlægges med små sterile papirpinde.

7. **Cementering:** Rodkanalernes fyldes med en speciel cement, der indeholder antibakterielle elementer for at binde tand og rodfyldningsmateriale sammen.

8. **Rodfyldning:** Afmålte rodfyldningspinde (gutteperka) indsættes for at danne en mekanisk barriere mod bakterier. Et røntgenbillede tages for at kontrollere kvaliteten af rodfyldningen.

9. **Evt. flere seancer:** Bemærk, at nogle rodbehandlinger kan kræve flere seancer over flere uger, inden den endelige rodbehandling udføres. Nogen oplever det som en rodbehandling af flere omgange.

10. **Afsluttende fyldning og opfølgning:** Efter rodbehandlingen fyldes tanden op med en plastfyldning for at erstatte det fjernede tandvæv. Ved manglende resttand kan en fiberstift indsættes for bedre forankring af plastfyldningen. Efter en  observationsperiode på 6-12 måneder, anbefales kronebehandling for belastede tænder.

Gør det ondt?

En rodbehandling udføres smertefrit. Vi er især opmærksomme på patienter med  angst for tandlægebesøg og selve bedøvelsesprocessen, og vi tager særligt hensyn til at skabe en behagelig oplevelse.

Se hvad vore patienter synes om os

Åbningstider

mandag8:00 — 17:00
tirsdag8:00 — 17:00
onsdag8:00 — 16:00
torsdag8:00 — 17:00
fredag8:00 — 14:30
lørdagLukket
søndagLukket

Find vej

Åbningstider