Stifter
Når der er for lidt tandsubstans

Har du brug for en stift?
En stift benyttes, når der er for lidt rest-tandsubstans tilbage til at kunne sikre et tilstrækkeligt godt greb af fyldning til tanden. Det vil altså sige, at der er så lidt sund tand tilbage, at arealet er for lille til at kunne få fyldningen til at forblive fastlimet til tanden, hvis denne belastes.
Altid høj kvalitet
Tryghed og tid til dig

Hvis tanden er rodbehandlet, er der mulighed for at kunne sikre et bedre greb af plastfyldningen til tand ved at bore en stift ned i én af rodkanalerne. Denne stift er udført i et meget stærkt materiale enten af kulfiber, glasfiber eller titanium. Den nederste del af stiften er cementeret fast i tandroden, mens den øverste del udmunder af rodkanalen og således sidder i fri luft. Det er denne øverste del, der skal retinere (forankre) plastfyldningen. Det er på denne plastfyldning, at en krone skal placeres.
Når stiften er cementeret fast, bygges der en plastfyldning omkring denne. Dermed forankrer stiften fyldningen og bidrager til at kunne give denne en forbedret prognose for overlevelse dels af selve fyldning og dermed også af selve tanden.
Hvornår skærer man tænder?
De færreste mennesker ved, at tænderne ikke bør røre hinanden udover, når man spiser. Ikke desto mindre sker det dog ofte, når man sover. Selv en lille kontakt mellem tænderne, når man sover, kan over tid skade tænder og tandlægearbejdet, der er blevet udført (eksempelvis implantater, kroner, broer, porcelænsfacader, plastfyldninger etc.). Udover skader på tænderne kan bruxisme forårsage stærke spændingshovedpiner og kæbesmerter, som ofte opstår som følge af trætte og spændte tyggemuskler, der arbejder i den periode, hvor de burde restituere.
Hvordan foregår behandlingen?
Behandlingen består oftest i at forsøge at standse sliddet, så tænderne og de udførte behandlinger på tænderne beskyttes. Dette gøres relativt simpelt ved at lave en bidskinne udført i hård akryl, som man skal bruge om natten. Denne type af bideskinne kaldes en ”refleksfrigørende bideskinne”, hvilket betyder, at man ophæver det normale sammenbid, så tænderne, på den glatte akryl overflade, frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På denne måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og tænderne slides ikke i samme grad, og de øvrige symptomer lindres.
Hvordan og hvorfor opstår paradentose?
Paradentose opstår efter, at tandkødsranden har været dækket af en bakteriebelægning (plak) i en længere periode. Når bakterieplakken ikke er blevet børstet væk, og har ligget uforstyrret hen i en tid, ”modnes” denne, hvorved den bliver mere skadelig. Efter kun en kortere periode begynder tandkødet at reagere på den bakterielle trussel.
Forløbet starter med en infektion i tandkødet, som omgiver tanden, men i dette stadie er der endnu ikke mistet knogle, dette kaldes tandkødsbetændelse eller gingivitis. Tandkødet hæver op og bliver højrødt langs tandkødsranden. Tandkødet er i denne fase ømt og med stor blødningstendens. Der ses løsere tilhæftning af tandkødet til tænderne, hvilket letter adgangen for bakteriernes invasion under tandkødsranden. Dette er ofte ledsaget af dårlig ånde og/eller smag i munden grundet bakterierne og deres affaldsprodukter.
Årsagen til at tandkødet har let til blødning er, at patienten ikke selv effektivt fjerner de bakterier, der potentielt kan være ødelæggende for tandsættet. Kroppens eneste forsvarsmekanisme er, at de hvide blodlegemer kommer til den aktuelle region og fjerner en del af bakterierne for at minimere bakteriernes skadelige effekt.
For at blodlegemerne kan nå den pågældende region, bliver kroppen nødt til at danne et utal af fine blodkar, der ligger helt overfladisk, for at de hvide blodlegemer kan komme i nær relation til bakterierne og efterfølgende fjerne dem. Når blodkarrene ligger lige under slimhindens overflade, vil der ses en blødning ved selv mindste påvirkning. Derfor kan man bruge det, at tandkødet har øget blødningstendens diagnostisk som en indikator eller et tegn på, at tandkødet er under et bakterielt angreb, og at bakterierne ikke fjernes effektivt nok.
Se hvad vore patienter synes om os



Kontakt os
+45 86420183
Find vej
Raadhustorvet 3,
2. sal 8900 Randers C
Åbningstider
mandag | 8:00 — 17:00 |
tirsdag | 8:00 — 17:00 |
onsdag | 8:00 — 16:00 |
torsdag | 8:00 — 17:00 |
fredag | 8:00 — 14:30 |
lørdag | Lukket |
søndag | Lukket |