Tandtråd

Og god mundhygiejne

Lær om god mundhygiejne

Mange har ikke fået indarbejdet vanen med at bruge tandtråd fra en tidlig alder. Dog er anvendelse af tandtråd afgørende for at opretholde sunde tænder og tandkød, og det er aldrig for sent at påbegynde denne gode vane. Det tager tid at ændre eller tilføje vaner, men det starter med Første gang.

Ved eventuelle spørgsmål anbefales det at konsultere din tandlæge eller tandplejer for en omfattende og personlig instruktion i korrekt brug af tandtråd.

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Her er nogle overordnede råd og tips til brug af tandtråd:

 1. Brug tandtråd dagligt: Det anbefales at anvende tandtråd mindst én gang om dagen. Hvis du oplever, at madrester ofte sætter sig fast mellem dine tænder, kan du overveje at bruge tandtråd mere hyppigt.

 2. Tag dig den nødvendige tid: Det tager mindre en 1 min når du har rutinen Det er vigtigt at være grundig.

 3. Find det bedste tidspunkt for dig: Det vigtigste er at få det brugt, tidspunktet er mindre vigtigt.  Vælger det tidspunkt, der passer bedst til din rutine. Dette øger sandsynligheden for, at du forbliver konsekvent med brugen af tandtråd.

 4. Undlad at springe over: Brug tilstrækkeligt med tandtråd. Skyl tråden flere gange, under hanen, så du ikke bare  flytter rundt på bakterne, men også får nogle af dem væk.

 5. Vælg den rette type tandtråd: Der findes forskellige typer tandtråd, herunder voks og ikke-voks, med smag eller uden, bånd- eller trådformet. Der er også tandtråd, der er monteret på en holder, som f.eks. Glide Floss der kan være mere praktisk i visse tilfælde. Prøv forskellige typer tandtråd for at finde den, der bedst opfylder dine behov.

 
 
 
 
 
 
ChatGPT can make mistakes. Consider checking important information.

Sådan bruger du tandtråd

Hold tandtråden på den måde, som du foretrækker det. Den mest almindelige måde er at vikle tandtråden omkring din højre og venstre langefinger. Træk den stram og benyt da dine pegefingre til at guide tandtråden derhen, hvor den ønskes. Du kan også vikle tandtråden omkring dine pegefingre og bruge tommelfingrene som guide. Hvis du har en bro, som skal rengøres, brug da den type af tandtråd, der hedder ”superfloss”.

Hvordan du griber fast i tandtråden, er ikke så afgørende som, hvordan du vælger at bruge den. Hvis ikke du kan finde den rette metode, der passer dig, så spørg da din tandlæge eller tandplejer om hjælp til at finde den rette metode for netop dig.

 • Hold tandtråden, så du kun har et kort stykke af tråden til at arbejde med.
 • I en savende bevægelse skal du guide tandtråden ned igennem det hårdeste punkt mellem tænderne (kontaktpunktet). Tandtråden skal ikke mases hårdt op i tandkødet, da dette kan forvolde skade.
 • Hold tandtråden omkring forsiden og bagsiden af tanden, så tråden danner et ”C”. Hermed vikles tråden omkring hele fladen og kan rengøre her.
 • Forsigtigt bevæges tandtråden ned mod- og et godt stykke under tandkødsranden.
 • Med et fast tryk gnides tråden forsigtigt op og ned under tandkødsranden langs tandens flade uden at øge vold mod tandkødet. Herved skrabes plakken væk, og der fjernes også store mængder af den plak, der sidder under tandkødsranden.
 • Herefter presses tandtråden nu over mod nabotanden, og den samme procedure gentages her.
 • Dette gentages for samtlige mellemrum i hele tandsættet.

Se hvad vore patienter synes om os

Åbningstider

mandag8:00 — 17:00
tirsdag8:00 — 17:00
onsdag8:00 — 16:00
torsdag8:00 — 17:00
fredag8:00 — 14:30
lørdagLukket
søndagLukket

Find vej

Åbningstider