Tændernes anatomi

Lær om den sunde tand

Tændernes anatomi

Her finder du information om hvordan tænder og kæber er bygget. Det kan dig en overordnet viden og indsigt i strukturen og kompleksiteten af tænder, hvor hver del spiller en afgørende rolle for tandens sundhed og funktion.

 

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Tændernes og kæbernes anatomi

Tænderne og tilhørende væv:
Hver tand består af 2 hovedbestanddele

  • Krone
  • Rod
  • Kronen og rodkomplekset mødes ved tandhalsen, som normalt ligger under tandkødsranden.

Kronen: Kronen udgør den synlige del af tanden og er sammensat af emalje, dentin og pulpa. Fortænderne har en lige skærkant, hjørnetænderne er spidse og lange, mens kindtænderne har tyggeknuder, der hjælper med at fordele føden.

Emaljen: Den hårde, hvide del af tanden kaldes emaljen. Den dækker tandkronen og fx. kindtændernes tyggeknuder består udelukkende af emalje. Emaljen er kroppens hårdeste materiale, bestående hovedsageligt af calcium-fosfat og er uden kar- og nerveforsyning, hvilket gør at emaljen ikke kan forny sig selv. Når den slides elelr eroderes væk, dannes den ikke igen

Dentin: Dentin udgør størstedelen af tanden, den er lysebrun og omgiver pulpa, tandens nerve. Dentinen er dækket af emalje i kronen og rodcement i rodkomplekset. Det er levende væv der forsynes med næring vis pulpa.Her kan registreres smerte, og dentinen er i stand til at blive gendannet, hvilket kaldes sekundær dentin. Det er tandens måde at beskytte sig imod følsomhed og smerte. En blottet dentin vil ofte være følsom over for kulde, varme og berøring. Det opleves som isninger i tanden, og kan være meget smertefuldt og generende. 

Pulpa: Pulpa, tandens nervevæv, blodkar og bindevæv, er placeret i rodkanalerne og pulpakammeret i tandkronen. Infektion, traumer eller caries (hul i tanden) kan føre til pulpaskade, som resulterer i smertefuldt forløb med nervedød og tandbyld. Ubehandlet kan det føre til tab af tanden.

Rødder og Rodcement: Antallet af rødder varierer, hvor hver rod har en rodkanal til nerver og blodkar. Rodcementen, et tyndt mineraliseret lag, dækker rødderne og møder emaljen ved tandhalsen. Rodcementen er uden nervetilførsel og har periodontalligamentet, fibre indlejret i cementen, der forankrer tanden til alveoleknoglen.

Periodontal membran Periodontal membranen forbinder tænders rod med kæbeknoglen og fungerer som en elastisk pude. Den indeholder nerver og blodkar. Den gør også at tanden er en smule fleksibel når man tygger med den. Tanden kan simpelthen flytte sig en lille smule, hvilket gør at den bedre kan klare tyggebelastningen

Kæbeledene: Kæbeleddet, bestående af to led, som tillader fleksibel bevægelse af underkæben og tjener som både et hængselsled og glideled, hvilket muliggør varieret bevægelse under tygning og tale.

Se hvad vore patienter synes om os

Åbningstider

mandag8:00 — 17:00
tirsdag8:00 — 17:00
onsdag8:00 — 16:00
torsdag8:00 — 17:00
fredag8:00 — 14:30
lørdagLukket
søndagLukket

Find vej

Åbningstider