Trangstilling

Hvad er det?

Udvikling af tænder og ansigtsfacon:

I samme periode, hvor tænderne udvikler sig, gennemgår ansigtet også en vækst- og udviklingsproces. Kæbeknoglen øges i størrelse for at rumme de nye tænder, der både er større og i flere en mælketænderne. Kæben vokser i en hastighed, der overstiger den øvrige ansigtsudvikling og ender med at udgøre omkring 1/3 af hele ansigtet. Dette udgør en markant ændring fra proportionerne ved fødslen. Utilstrækkelig vækst i kæben kan føre til trangstilling, hvor tænderne enten står tæt sammen eller bliver fanget i knoglen og forhindres i at bryde frem.

Altid høj kvalitet

Tryghed og tid til dig

Trangstillingens konsekvenser:

Trangstilling refererer til tænder, der på grund af pladsmangel står tæt, roteret eller skævt. Praktisk talt resulterer dette i, at tænderne ikke står på deres sædvanlige plads i tandrækken.

Trangstilling kan have en negativ indvirkning på ansigtets udseende og dit smil. Årsagen til trangstilling er ofte et misforhold mellem tændernes størrelse og den tilgængelige plads i munden.

Årsager til Trangstilling:

  1. For tidligt Tandtab: Mistes en mælketand før tid, kan nabotænder drive ind på pladsen, hindre den blivende tands frembrud og føre til trangstilling.

  2. Overtallige Tænder: Udvikling af overtallige tænder kan også føre til trangstillingt

Forebyggelse af Trangstilling

For at forhindre trangstilling er det afgørende at opretholde en sund mundhygiejne og overholde følgende:

  1. Tandbørstning: En fast rutine med tandbørstning og en lav sukkerholdig diæt vil bidrage til at bevare mælketænderne sunde indtil, de bliver udskiftet af de permanente tænder.

  2. Tandlægebesøg: Regelmæssige tandlægebesøg fra 2-3 års alderen er afgørende for at opdage og behandle problemer i tide.

  3. Pladsholder: Hvis en mælketand mistes for tidligt, kan en tandlæge placere en pladsholder for at bevare pladsen til den blivende tand.

Med disse rutiner har man gjort hvad man selv kan ofr at bekæmpe trangstilling og sikre et smukt smil med korrekt placerede tænder.

Det er naturligvis ikke altid nok.

Kæbevæksten har vi kun en lille indflydelse på, men generelt anbefales det at børn (og unge) får en kost hvor de skal bruge deres muskler til at tygge med. Groft og sejt, i stedet for blødt og let. Dette stimulere kæbevæksten og udviklingen af ansigtsmuskulaturen samt tunge, og vil samlet set øge chancen for en sund vækst hvor der er plads til tænderne.

Ligeledes er det vigtigt at være opmærksom på om barnet og den unge kan trække vejret rigtigt. Med rigtigt forstå at man ubesværet kan trække vejret igennem næsen, med lukket mund. Netop når vejrtrækningen er besværet af polypper, gentagne infektioner i bihuler og forkølelse mm. vil mundånding bidrage til at kæben og ganen udvikler sig på en måde som gør den smal og høj, istedet for bred og lav. Dette har indflydelse på om tænderne kan bryde frem på deres plads, og på den lange bane, forstyrre ens overordnede tyggefunktion. 

Se hvad vore patienter synes om os

Åbningstider

mandag8:00 — 17:00
tirsdag8:00 — 17:00
onsdag8:00 — 16:00
torsdag8:00 — 17:00
fredag8:00 — 14:30
lørdagLukket
søndagLukket

Find vej

Åbningstider